Razlika med Ginom in Brinjevcem


Ali poznate razliko med ginom in brinjevcem? Oba sta destilirani alkoholni pijači z visoko stopnjo alkohola. Prav tako imata značilen okus po brinovih jagodah, vendar se razlikujeta se po sestavi, okusu, proizvodnji in načinu uporabe.

Ali poznate razliko med ginom in brinjevcem? Obe sta destilirani alkoholni pijači z visoko stopnjo alkohola. Prav tako imata značilen okus po brinovih jagodah. Razlikujeta se po sestavi, okusu, proizvodnji in načinu uporabe.

V proizvodnjam procesu izdelave  brinjevca brinje vstopi čisto na začetku. V fazi fermentacije (alkoholnega vrenja) se sladkor v brinovih jagodah pretvarja v alkohol (brinovo vino). S postopkom destilacije koncentriramo v destilirano alkoholno pijačo. Pri ginu pa je osnovni alkohol žitnega izvora (izdelano iz pivine), brinje pa se dodaja v postopku destilacije kakor aroma.

Okus

Gin ima kompleksen okus, ki ga določajo različna zelišča in začimbe, medtem ko ima brinjevec bolj izrazit okus po brinovih jagodah.   Pri proizvodnji gina se poleg brina pogosto uporabljajo tudi druge rastline: koriander, angelika, ladki koren (likviricija) citrusi, … Osnova in pogoj, da žgano pijačo imenujemo gin se nahaja ravno v prisotnosti brinovih jagod. Vse ostale rastline, količine in način dodajanja so v domeni ustvarjalca – destilarja.

Količina brinja

Ključna razlika med gin-om in brinjevcem se kaže v količini brinja. Že osnovna definicija proizvodnje (fermentacija) brinjevca pove, da za njegovo izdelavo potrebujemo precej brinovih jagod. Cca 10kg za izdelavo enega litra brinjevca. Pri ginu (kot aromi) je ta vrednost precej manjša in znaša 8-25g na liter (1000x manj). Ker je za proizvodnjo brinjevca potrebna izredno velika količina brinja, to vpliha tudi na njegovo ceno, ki v osnovi presega ceno gin-a. Pri ceni izdelka (na trgovskih policah) lahko tudi prepoznamo, ali gre za pristen izdelek, ali ne.

Alkoholna stopnja

Alkoholna stopnja končnega izdelka je odvisna od okusa in recepture destilarja. Pri ginu je predpisana alkoholna stopnja 37.5% (večina ginov je v rangu 40-42%), pri brinjevcu pa znajo biti alkoholne stopnje nekoliko večje (pogosto nad 50%). Razlog je v veliki nasičenosti eteričnih olj, ki so topna v alkoholu. Kadar stopnjo alkohola znižamo, destilat lahko postane moten.

Razlika med ginom in brinjevcem v praksi: Gin se pogosto uporablja kot osnova za cocktail-e. Brinjevec se običajno pije na ledu, lahko se uporablja tudi kot sestavina za določene kulinarične jedi.