Razlika med Ginom in Brinjevcem


Ali poznate razliko med ginom in brinjevcem? Oba sta destilirani alkoholni pijači z visoko stopnjo alkohola. Prav tako imata značilen okus po brinovih jagodah, vendar se razlikujeta se po sestavi, okusu, proizvodnji in načinu uporabe.

Ali poznate razliko med ginom in brinjevcem? Oba sta destilirani alkoholni pijači z visoko stopnjo alkohola. Prav tako imata značilen okus po brinovih jagodah. Razlikujeta se po sestavi, okusu, proizvodnji in načinu uporabe.

V proizvodnem procesu izdelave  brinjevca brinje vstopi čisto na začetku. V fazi fermentacije (alkoholnega vrenja) se sladkor v brinovih jagodah pretvarja v alkohol (brinovo vino). S postopkom destilacije ga koncentriramo v destilirano alkoholno pijačo. Pri ginu pa je osnova alkohol žitnega izvora (izdelano iz pivine), brinje pa se dodaja v postopku destilacije kot aroma.

Poenostavljeno: Brinjevec je žganje iz brinja, gin je žganje iz žita, ki ga z različnimi postopki aromatiziramo z brinovimi jagodami.

Okus

Gin ima kompleksen okus, ki ga določajo različna zelišča in začimbe, medtem ko ima brinjevec bolj izrazit okus po brinovih jagodah.   Pri proizvodnji gina se poleg brina pogosto uporabljajo tudi druge rastline: koriander, angelika, sladki koren (likviricija) citrusi, … Osnova in pogoj, da žgano pijačo imenujemo gin se nahaja ravno v prisotnosti brinovih jagod. Vse ostale rastline, količine in način dodajanja so v domeni ustvarjalca – destilarja.

Količina brinja

Ključna razlika med ginom in brinjevcem se kaže v količini brinja. Že osnovna definicija proizvodnje (fermentacija) brinjevca pove, da za njegovo izdelavo potrebujemo precej brinovih jagod, cca 10kg za izdelavo enega litra brinjevca. Pri ginu (brin kot aroma) je ta vrednost precej manjša in znaša 8-25g na liter (1000x manj). Ker je za proizvodnjo brinjevca potrebna izredno velika količina brinja, to vpliva tudi na njegovo ceno, ki v osnovi presega ceno gina. Glede na ceno izdelka (na trgovskih policah) lahko tudi prepoznamo, če gre za pristen izdelek ali ne.

Alkoholna stopnja

Alkoholna stopnja končnega izdelka je odvisna od okusa in recepture destilarja. Pri ginu je predpisana alkoholna stopnja min. 37.5% (večina ginov je v rangu 40-42%), pri brinjevcu pa so alkoholne stopnje lahko večje (pogosto nad 50%). Razlog je v veliki nasičenosti eteričnih olj, ki so topna v alkoholu. Kadar stopnjo alkohola znižamo, destilat lahko postane moten.

Razlika med ginom in brinjevcem v praksi: gin se največkrat uporablja kot osnova za cocktail-e, brinjevec pa se običajno pije na ledu, kot samostojna pijača, lahko je sestavina določenih jedi ali se uporablja v ljudski medicini (želodčne težave).

Povezava: Tehnična dokumentacija brinjevca – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.