Adriana


Legenda o nastanku Jadranskega morja in o navdihu pri ustvarjanju našega posebnega modrega slovenskega gina iz serije Slovensko primorje – Adriana.

Legenda o nastanku Jadranskega morja

Nekoč, v davnih in čarobnih časih, sta na slovenskih tleh vladala Burja in Jugo. Bila sta dobrosrčna vladarja, ki sta imela dva otroka. Sin Kras, krepki mladenič z izjemno močjo in pogumnim srcem. Adriana, očarljivo dekle dolgih svetlih las in sinje modrih oči, ki niso nikogar pustile ravnodušnega.

Kljub blaginji in lepemu življenju je oče Jugo nekega dne začutil klic po potovanju in odkrivanju daljnih, južnih dežel. Nekega dne je poljubil svoje domače v slovo in odšel v svet za dobrih sedem let.

V času njegove odsotnosti je deželo vodila mama Burja. V njeni bližini se je zadrževal in jo opazoval Veliki čarovnik, ki si je želel prevzeti oblast. Med svojim bivanjem v okolici dvora pa se je nepričakovano zaljubil v prelepo Adriano, ki ga je očarala s svojimi sinje modrimi očmi in si jo zaželel za ženo. Mama Burja hčerke ni želela predati Velikemu čarovniku, a ker se je bala njegove velike in krute moči, se je z njim pogodila, da počakata na očeta Juga, da se vrne s poti.

Po dolgih sedmih letih so se mama Burja in njuna že odrasla otroka povzpeli na vrh hriba. Od tukaj bi pričakali očetov povratek. Z vrha so opazili veliko ptico, ki je naznanjala prihod južnega vetra in Juga. Njegov prihod pa je prestregel pretkani Veliki čarovnik, ki je čakal na ta trenutek. Juga je tik pred domovino ujel ter zaprl v ječo, saj se z njim ni hotel pogajati. Zdaj ko je bil Jugo ujet, je Veliki čarovnik nameraval premagati Burjo in njenega sina Krasa, ugrabiti čudovito Adriano in si nato podrediti deželo.

Nad Burjo in Krasa je nenehno pošiljal viharje in nevihte, strele in neurja. Deželo so takrat hromili strašni časi, a vendar brez uspeha. Osupel nad njuno močjo upora, se je odločil, da se bo naskrivaj spremenil v jastreba in pod krinko noči ukradel prelepo Adriano.

Jastrebovo pot je najprej prestregel Kras, ki se je od same jeze spremenil v velikansko pečino, da bi ustavil jastreba. Čarovnik ga je z močjo zlobne čarovnije razbil na kamenje in zemljo, pečine in skale, vrtače in jame ter uročil. Adriana se je v obupu pognala preko uročenega brata na rob obalne pečine in se spremenila v morje. Ko je mama Burja to videla, se je z neznansko močjo pognala v jastreba in ga sklatila z neba v najglobjo jamo. Od tam še danes včasih lahko slišimo njegovo jezo. Nato se je vrnila v svojo prvotno obliko in osvobodila ljubega Juga. Skupaj sta poskušala rešiti svoja otroka, vendar sta Kras in Adriana že postala eno s pokrajino.

Še danes lahko na primorski zemlji in bližnji pokrajini začutimo čarovnijo, ki jo v nas obudi kraški svet. V njegovi bližini so nežni valovi modrega Jadranskega morja. Nad njima pa še vedno krožita in ju skrbno čuvata Burja in Jugo.