Brezova voda


Brezovo vodo ali brezov sok že dolgo hvalijo kot rešitev za vse – od želodčnih bolezni do večne mladosti. Čeprav sam sok morda ni čaroben, njegove zdravilne lastnosti zagotovo so.

Brezovo vodo ali brezov sok že dolgo hvalijo kot rešitev za vse – kot zdravilo za želodčne težave do rešitve za večno mladost. Zdravilne lastnosti brezove vode so zagotovo čarobne.

Kaj je brezova voda

Brezova voda je sok breze, ki se toči zgodaj spomladi, ko je brezov koreninski sistem najbolj aktiven. Pozimi breze shranjujejo hranilne snovi, ki se pozneje sprostijo v njihovem soku. S postopkom, imenovanim vrtanje, nato spomladi iz drevesa izvlečemo sok. Brezova voda je ob točenju bistra, brezbarvna tekočina z rahlo sladkim okusom. Po 2–3 dneh začne fermentirati in dobi bolj kiselkast okus.

Brezova voda ima številne zdravilne lastnosti in se uporablja tako v medicini kot v kozmetiki. Brezova voda vsebuje številne hranilne snovi, zlasti vitamine in minerale. V preteklosti so jo mornarji pili za preprečevanje skorbuta.

Pozitivni učinki na telo

Na sestavo hranil v brezovi vodi vplivajo številni dejavniki, kot so geografska lega, vrsta tal in celo vrsta in starost drevesa. Na splošno ima malo kalorij in sladkorja, hkrati pa veliko hranilnih snovi, kot sta magnezij in mangan. Dokazali so tudi vsebost različnih količin fosforja, kalija, folne kisline, vitamina C in bakra. Poleg tega brezova voda vsebuje majhne količine aminokislin in velike količine polifenolnih antioksidantov, ki pomagajo pri oksidaciji telesa.

Študije so pokazale, da mangan v kombinaciji s kalcijem, cinkom in bakrom, ki jih vse najdemo v brezovi vodi, vpliva na trdoto kosti. Mangan pomaga tvoriti antioksidant, imenovan superoksid dismutaza (SOD), ki ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami in lahko zmanjša tveganje za več kroničnih bolezni. Poleg tega ta mineral pomaga pri prebavi beljakovin, ogljikovih hidratov in holesterola ter tako pomaga uravnavati krvni sladkor in preprečuje epileptične napade.

Brezova voda ima veliko polifenolnih antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami zaradi nestabilnih molekul, imenovanih prosti radikali. Raziskave kažejo, da lahko polifenoli varujejo pred številnimi boleznimi, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2, osteoporozo, Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo ter celo nekaterimi oblikami raka.

Poleg tega so v eni od raziskav v vodi iz bele breze odkrili betulin, rastlinsko spojino, ki jo telo spremeni v betulinsko kislino. Čeprav so raziskave omejene, ima ta kislina antioksidativne, protivnetne in protirakave lastnosti. V brezovi vodi je tudi vitamin C, ki deluje kot močan antioksidant.

Uporaba

Zaradi svojih vlažilnih in antioksidantnih lastnosti se brezova voda uporablja tudi v kozmetičnih proizvodih, še posebej v losjonih. Dokazali so, da zamenjava vode z brezovim sokom v izdelku za nego kože znatno poveča proizvodnjo kožnih celic keratinocitov in tako pomaga ohranjati kožo zdravo in pomlajeno.

Zaradi edinstvenega okusa in vsebnosti mineralov je brezova voda dobra izbira za ljudi, ki iščejo okusno alternativo vodi.

Ker je bela breza simbol Bele kraje je nemogoče razmišljati o belokranjski verziji gina brez “pečata” v obliki tega drvesa. Našemu ginu iz belokranjske serije z imenom Zeleni Jurij smo dodali prav kanček brezove vode, ki se zaradi svoje mineralne sestave odlično povezuje z alkoholom.