Craft Gin


V čem se craft gin in njegova destilacija razlikujeta od ostalih – komercialnih izdelkov? Zakaj imajo potrošniki občutek, da pijejo bolj kvalitetno pijačo? Cena?

“Craft gin” je poimenovanje posebnega porekla gin-a, izdelanega v manjših serijah s strani neodvisnih – v glavnem manjših, lokalnih proizvajalcev. Uporabljajo tradicionalne metode destilacije z veliko inovacijami in kakovostne sestavine. Destilarji zelo pogosto radi eksperimentirajo z različnimi okusi in aromami.

Razlogi, zakaj večina ljudi menili, da je craft gin boljši:

  • Inovacija in ekskluzivnost: Craft gin proizvajalci pogosto inovirajo in eksperimentirajo z novimi okusi in tehnikami destilacije. To pomeni, da se lahko veselite novih, edinstvenih okusov, ki jih ne najdete pri množičnih blagovnih znamkah. To prinaša razburljivo in raznoliko izbiro za tiste, ki uživajo v raziskovanju sveta ginov.
  • Okus: Proizvajalci craft ginov pogosto uporabljajo sveže, lokalne in neobičajne sestavine, ki dajejo ginu edinstven in bogat okus, ki se razlikuje od množice standardnih blagovnih znamk. Proizvajalci craft ginov se osredotočajo na ustvarjanje bogatih, uravnoteženih (harmoničnih) in kompleksnih okusov.
  • Ročno delo: Craft gin je rezultat ročnega dela in pozornosti do detajlov. Proizvajalci si vzamejo čas za izbiro pravih sestavin, način destilacije in mešanje, kar prispeva k visoki kakovosti in izvirnosti izdelka. Vsaka steklenica se večkrat nahaja v rokah destilarja (polnjenje, lepljenje nalepk, natikanje termo kapic, dopisovanje serije, večkratno pakiranje, pisanje posebnih posvetil…) Ta individualnost in skrbnost dodata poseben čar in edinstvenost craft ginu.
  • Kvaliteta sestavin: Craft gin je običajno izdelan iz bolj kakovostnih naravnih sestavin kot standardne blagovne znamke. Mali proizvajalci uporabljajo visokokakovostni alkohol žitne osnove, ki ima manj nečistoč, ter ne uporabljajo umetnih barvil in arom.
  • Lokalna in trajnostna pridelava: Mnogi proizvajalci craft ginov izberejo lokalno pridelane sestavine, kar poudarja povezanost z regijo in omogoča podporo lokalnim kmetom in proizvajalcem. Poleg tega se nekateri proizvajalci craft ginov posvečajo trajnostnim praksam, kot so uporaba ekoloških sestavin, recikliranje embalaže in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Pomembno je poudariti, da izbira med craft ginom in bolj znanimi blagovnimi znamkami na koncu ostaja stvar osebnega okusa. Nekateri potrošniki raje posegajo po bolj znanih blagovnih znamkah zaradi doslednosti okusa in predvsem cenovne dostopnosti. Zavedati se je pa potrebno, da ima podpora lokalnih podjetnikov tudi širši družbeni pomen.