Slovenski gin iz destilarne Petriot prejel zlato priznanje


“Gre za zelo lep in harmoničen London dry, izdelan iz kakovostnega osnovnega alkohola z uravnoteženimi aromami z brinjem na čelu in prijetnim pookusom,” je bila soglasna komisija osmih slovenskih strokovnjakov na področju žganih pijač in gostinstva, ko je Petriot gin Zeleni Jurij na festivalu Gin&Brin v Dutovljah razglasila za prejemnika zlatega priznanja v kategoriji ginov London dry.

Že prvi gin iz slovenske destilarne Petriot zlat! Gre za zelo lep in harmoničen London dry slovenski gin. Izdelan  je iz kakovostnega osnovnega alkohola z uravnoteženimi aromami z brinjem na čelu in prijetnim pookusom.

Gre za zelo lep in harmoničen London dry. Izdelan je iz kakovostnega osnovnega alkohola z uravnoteženimi aromami z brinjem na čelu in prijetnim pookusom.” Tako je bila soglasna komisija osmih slovenskih strokovnjakov na področju žganih pijač in gostinstva, ko je Petriot gin Zeleni Jurij na festivalu Gin&Brin v Dutovljah razglasila za prejemnika zlatega priznanja v kategoriji ginov London dry. Zanjo je značilno predvsem to, da se v procesu uporabi samo aromate, po destilaciji pa se doda le še voda. Zeleni Jurij ob tem vsebuje še tipično belokranjske sestavine, s katerimi se poklanja dediščini in tradiciji Bele krajine.

Veseli nas, da smo tudi pri strokovnjakih za žgane pijače dobili potrditev, da to, kar Zeleni Jurij obljublja z vonjem, dostavi tudi z okusom,”. Tako pravi Jurij Petruna, ustanovitelj mikrodestilarne Petriot, najmlajše destilarne z zlatim priznanjem s festivala. Harmonije vonja in okusa ne moreš ujeti čez noč. Razvijanje okusa gina in dodajanja pravega razmerja naravnih zelišč lahko traja tudi nekaj mesecev, pravi Petruna. “Po destilaciji mora slovenski gin nekaj tednov stati, da se voda, alkohol in eterična olja povežejo. Nato reduciraš sestavino, ki te pri okušanju zmoti, ali dodajaš tisto, katere intenzivnost pogrešaš. Tako pravi zlati destilar in hkrati poudarja, da je za kakovosten destilat izjemno pomembna tudi tehnološka oprema.

Mlada slovenska destilarna Petriot.

V mikrodestilarni Petriot za proizvodnjo avtentičnega slovenskega gina uporabljajo robotizirane destilatorje. Te sodijo v sam tehnološki vrh. Tako da je doseganje kakovosti gina ob pravem razmerju naravnih sestavin tudi posledica najboljše opreme, ne skriva ustanovitelj Petriota. Ravno zato že načrtuje širitev proizvodnih kapacitet. Obenem pa razvija nov okus gina. Prav tako skrbno izbranimi sestavinami, ki bodo znova poskrbele za izviren okus in se poklonile še eni slovenski pokrajini. Kateri, naj še ostane skrivnost, bo pa za sladokusce dodana skrivnostna sestavina zagotovo lepo presenečenje, obljublja zlati destilar.

V prvi vrsti namreč želi proizvajati avtentičen slovenski gin unikatnih okusov, skozi katerega bi edinstvene slovenske pokrajine spoznavali tudi tujci. Udeležba na festivalu Gin&Brin minuli konec tedna v Dutovljah je bila zato odlična priložnost, da so dobili množičen odziv tako obiskovalcev festivala kot tudi strokovne javnosti. Veseli ga, da se festival iz leta v leto razvija tudi po strokovni plati in poleg okušanja destilatov ponuja vedno več programa, kjer se obiskovalci lahko izobražujejo o zgodovini in tradiciji gina, pa tudi sami destilaciji in aromatih. “Odlična organizacija, publika, dobra glasba in sam ambient v Dutovljah naredijo festival Gin&Brin resnično nekaj posebnega, da se o njem lahko govori samo v presežkih,” je še o izkušnji sodelovanja na festivalu, tokrat kot destilar, povedal ljubitelj gina in ustanovitelj mikrodestilarne Petriot Jurij Petruna.

Gin&Brin festival, Dutovlje – praznik slovenskega gina.

Na festivalu Gin&Brin se je sicer letos predstavilo 18 destilarjev gina in brinjevca. Na ocenjevanje v šestih kategorijah žganih pijač pa so se lahko prijavili tudi destilarji, ki svoje blagovne znamke še nimajo na trgu, je povedal Jure Krstan, organizator ocenjevanja v okviru festivala. Dodal je, da so bili pri ocenjevanju člani komisije ob vonju in okusu pozorni še na vizualni vtis. Po okušanju pa je vsak ocenjevalec dodal še svoje mnenje o celotni izkušnji degustiranja pijače. “Pri oceni gina Zeleni Jurij so bili ocenjevalci zelo enotni,” je še o zlatem ginu v  kategoriji London dry dejal Krstan.