Petriot gin kot poklon slovenskim pokrajinam


Ljubitelji gina bodo imeli odslej priložnost uživati v novem slovenskem ginu, ki ga proizvajajo v mikrodestilarni Petriot. Prvi v seriji ginov Petriot je Zeleni Jurij, s katerim so se v mikrodestilarni poklonili Beli krajini. Posebnost gina Zeleni Jurij je v kombinaciji aromatičnih in tipično belokranjskih sestavin: brezove vode, šipka, kamilice in rmana. Tako kot belokranjska bo tudi vsaka naslednja serija Petriot ginov predstavljala poklon slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji.

Da je bila navdih za prvo serijo Petriot gina ravno Bela krajina, ni naključje. Belokranjska tradicija namreč z jurjevim, priljubljenim praznikom pomladi na Slovenskem, praznujejo god sv. Jurija, ki po ljudskem izročilu prinaša pomlad, obilje, srečo in veselje. To tradicijo v ginu Zeleni Jurij izražajo lokalne sestavine, predvsem brezova voda, o ljudskem običaju, ki ga je vodil pri razvoju belokranjskega gina pripoveduje Jurij Petruna, ustanovitelj mikrodestilarne Petriot.

Okusi Petriot ginov bodo izražali značilnosti pokrajin

Posebnost Petriot gina je namreč ravno v tem, da so sestavine lokalne, povsem naravne in ekološko pridelane. “Skrbno izbranim brinovim jagodam s slovenskega Krasa dodajamo zelišča, ki jih poiščemo v različnih slovenskih pokrajinah. Tako sestavljamo izvirne kombinacije okusov”. Tako pripoveduje Petruna, sicer Belokranjec, ki že leta živi in dela v Ljubljani, kjer je postavil tudi svojo mikrodestilarno avtentičnega gina.

V belokranjski seriji ginov bo Zelenemu Juriju sledila še izdaja, poimenovana Lepa Anka. Gre za še en prepoznan lik belokranjske folklore in kola, plesnega izročila, ki ga ne najdemo nikjer drugod v Sloveniji. Arome, ki bodo bogatile Lepo Anko, naj še ostanejo skrivnost. Brez dvoma pa bodo sestavine skrbno izbrane, kombinacije okusov pa znova izvirne, obljublja Petruna. “Vsi craft gini iz destilarne Petriot so zasnovani z mislijo na tiste, ki cenijo avtentičnost in želijo poskusiti izvirne okuse slovenskega gina. Želimo si, da si ljudje vzamejo trenutek zase in uživajo v aromi, vonju in okusu prvega belokranjskega gina,” dodaja ustanovitelj mikrodestilarne Petriot.

Slovenijo bodo skozi craft gin spoznavali tudi v tujini

Razvoj novega okusa gina traja nekaj mesecev, razlaga Petruna. Dodaja, da celotni proizvodni proces gina, od izbora surovin, tehtanja do pakiranja izdelkov poteka ročno, avtomatiziran je le postopek destilacije, saj na ta način zagotavljajo kakovost gina. Vse ostalo je pri ginu stvar raziskovanja in ustvarjalnosti, pripoveduje Petruna, po izobrazbi informatik, na področju gina pa navdušen samouk. Po letih raziskovanja proizvodnega procesa, preizkušanja različnih arom in kombinacij zelišč je bila tako odločitev za odprtje lastne destilarne Petriot precej enostavna.

V njej želi Petruna v prvi vrsti proizvajati avtentičen slovenski craft gin. Gin unikatnih okusov, skozi katerega bi edinstvene slovenske pokrajine spoznavali tudi tujci. Kasneje pa nameravajo v ponudbo dodajati tudi druge produkte, značilne za slovensko okolje. “Dolgoročno stremimo v izvoz in oblikovanje prepoznavne blagovne znamke, ki slovi po kakovosti svojih izdelkov in lokalni avtentičnosti,” o načrtih za mikrodestilarno Petriot pravi njen ustanovitelj Jurij Petruna.