Popularni koktajl recepti za 2024


Kateri način pitja gina je najboljši? Odgovor je preprost – gin pijte tako, kot vam najbolj ustreza. Lahko pijete čistega, lahko mu dodate led, lahko mu dodate kakšno sestavino in zmešate okusen koktajl … kar vam najbolj ustreza, vam je najbolj okusno. V tem članku so zbrani najbolj popularni koktajl recepti.

Kateri način pitja gina je najboljši? Odgovor je preprost – gin pijte tako, kot vam najbolj ustreza. Lahko pijete čistega, lahko mu dodate led, lahko mu dodate kakšno sestavino in zmešate okusen koktajl … kar vam najbolj ustreza, vam je najbolj okusno in se prileže vašemu trenutnemu razpoloženju. V tem članku so zbrani najbolj popularni koktajl recepti.

Če ste ljubitelj koktajlov z ginom, preglejte naše spodnje recepte in si namešajte kakšen koktajl s Petriot ginom. Poskusite različne kombinacije, dokler ne najdete svojega najljubšega.

Steklenica slovenskega gina Petriot

Gin & Tonic

1. Gin & Tonic: Ta klasična kombinacija gina in tonika tvori osvežujoč koktajl, ki se prileže v vsakem letnem času. Okrasite z rezino limete ali limone, dodajte zelenjavo ali zelišča in tako še bolj poudarite okus odličnega gina. Na začetku je imel gin in tonik zdravilen učinek.

Britanski vojaki in uradniki so začeli gin mešati z domačimi toniki, napitek pa so pili za preprečevanje malarije. Kombinacija gina in tonika se je nato razširila po celem svetu in ta ikoničen koktajl je še danes priljubljen tako med ljubitelji klasičnih koktajlov kot tudi med sodobnimi pivci.

Prav tako je postal simbol družabnega življenja in se pogosto pojavlja v filmih, knjigah in umetnosti.

Več o gin tonic koktejlu.

gin tonic

Petriot Tea

Petriot Tea – Ta koktajl recept združuje bogat okus gina s sladko in eksotično aromo pasijonke ter osvežilno noto zelenega čaja. Kombinacija sestavin v tem sodobnem koktajlu je plod eksperimentiranja barmanov.

Izpod njihovih rok je nastala sodobna interpretacija klasičnega koktejla, kjer se tradicionalne in eksotične sestavine združijo v okusen in osvežujoč koktajl.  

Negroni

Negroni je klasičen koktajl, ki se pripravi z gina, vermuta in Camparija ter se okrasi z rezino pomaranče. Ta koktajl je priljubljen zaradi svoje edinstvene kombinacije grenkih in sladkih okusov ter je odličen za ljubitelje uravnoteženih in kompleksnih koktajlov.

Nastanek tega legendarnega koktajla seže v leto 1919, ko je grof Camillo Negroni prvič naročil z ginom obogateni priljubljeni Americano (MiTo). Ime “Negroni” je verjetno prišlo iz preprostega dejstva, da je koktajl prvi naročil grof Negroni. Negroni je nato postal klasičen koktajl in je zdaj eden najbolj prepoznavnih italijanskih koktajlov in je simbol italijanske koktajl kulture.

Vsako leto 24. junija po celem svetu praznujemo Negroni Week – takrat lokali in pivci po vsem svetu sodelujejo v posebnih promocijah in dogodkih, ki častijo ta klasičen koktajl.

Več o negroni koktejlu.

Martini

Martini je znana mešanica gina in suhega vermuta. Pogosto ga okrasimo z olivami ali limonino lupino. Martiniju lahko dodamo nekaj kapljic olivnega olja in tako dobimo »dirty Martini«, lahko pa dodamo manj vermuta in tako dobimo »dry Martini«. Martini naj bi se razvil iz starejšega koktajla Martinez.

Martinez se je pojavil že davnega leta 1860 v kraju Martinez v Ameriki. Ta klasičen koktajl je postal priljubljen v prvi polovici 20. stoletja v ZDA in od takrat dalje je postal eden izmed najbolj ikoničnih koktajlov po vsem svetu. Martini se kot simbol rafiniranosti in razkošja pogosto pojavlja v literaturi, filmih, televiziji in drugih umetniških delih.

Tako je postal eden izmed najbolj prepoznavnih koktajlov na svetu, ki ga pogosto povezujemo s prestižem, eleganco in glamurjem.

martini koktajl

Tom Collins

Za ta klasičen in osvežujoč koktajl potrebujete le gin, limonin sok, sladkor in sodo. Je sinonim za poletne dni, saj se v njem prepleta igra citrusov, sladkost sirupa in brezčasna eleganca džina, ki ustvarijo harmonijo okusov in nas z lahkotnostjo ponesejo v miren in brezskrben poletni dan.

Tom Collins je postal priljubljen v drugi polovici 19. stoletja v Ameriki, prvič pa ga je omenil Jerry Thomas v svoji knjigi “The Bartender’s Guide”, ki je izšla leta 1876. Ime je dobil po Tom Collinsu, izmišljenemu karakterju, ki so ga iskali (Tom Collins hoax). Ljudje so drug drugemu govorili, da jih je Tom Collins obrekoval, zato so ga hoteli najti.

Med iskanjem so pogosto naročali ravno ta koktajl. Moški po imenu Tom Collins je bil izmišljen, koktajl pa je bil resničen in je postal priljubljena pijača, ki se pije še danes.   

Več o Tom Collins koktejlu.

Gimlet

Ta klasičen koktajl recept izvira iz Anglije in je sestavljen iz gina in sladkega limoninega soka. Okrasimo ga z limonino lupino ali rezino limete in ta klasičen koktajl je pripravljen. Znan je po svoji preprostosti, ostrini in svežini.

Ta koktajl so v 19. stoletju pili mornarji v kraljevi mornarici, saj so se tako zavarovali pred skorbutom. Koktajl je ime dobil po orodju gimlet, ki se uporablja za vrtanje lukenj v les ali usnje, saj je tako kot orodje tudi koktajl znan po svoji ostrini.    

gimlet cocktail

Bramble

Bramble je osvežujoč koktajl, ki združuje gin, sveže stisnjen limonin sok, enostavni sirup in liker iz robidnic. Znan je po svojem sadnem okusu, svežini in privlačnem videzu.

Natančen datum njegovega izvora ni znan, vendar je bil prvič predstavljen nekje v drugi polovici 20. stoletja. Ime je dobil po grmu robidnic (bramble), saj tako barva koktajla kot njegov okus spominjata na robide. 

bramble cocktail

French 75

Ta eleganten koktajl recept združuje gin, svež limonin sok, sladkor in šampanjec. French 75 je ime dobil po francoskem 75-milimetrskem topu, ki je bil znan po svoji moči in natančnosti ter je bil eden od najbolj uporabljenih topov francoske vojske. Tako kot top je tudi koktajl znan po svoji moči in hitrosti.

Ta koktajl naj bi bil prvič zmešan v baru Harry’s v Parizu okoli leta 1915, ustvarjen pa naj bi bil kot osvežujoča pijača za ameriške vojake, ki so bili med prvo svetovno vojno stacionirani v Franciji. French 75 je postal priljubljen koktajl tako med vojaki kot tudi med civilisti, saj so se gin, limonin sok, sladkor in šampanjec povezali v harmonično in osvežujočo pijačo.

Danes ostaja French 75 klasičen koktajl, ki ga cenijo ljubitelji koktajlov po vsem svetu.

french 75 cocktail

Mojito (Gin verzija)

Gin mojito je različica klasičnega koktajla mojito, kjer se namesto belega ruma kot osnova uporabi gin. Za pripravo potrebujete gin, sveže stisnjen sladkan limetin sok, sodo in svežo meto. Ta koktajl vsebuje gin kot osnovno alkoholno sestavino in osnovno strukturo in sestavine Mojita, zato se imenuje Gin Mojito. To ime jasno in preprosto opisuje, kaj lahko pričakujemo od tega koktajla: kombinacijo okusa gina z osvežujočimi in aromatičnimi sestavinami Mojita. Tako s svojimi zeliščnimi notami in svojevrstnimi aromami gin dopolnjuje osvežujoče okuse limete, mete in sode.

Gin fizz

Klasični koktajl z ginom, limoninim sokom, sladkorjem, jajčnim beljakom in sodo. Koktajl Gin Fizz je dobil ime po svoji značilni sestavini, ginu, in metodi priprave, ki vključuje dodajanje sode. Natančen datum izvora ni znan, je pa bil ta koktajl priljubljen že v 19. stoletju.

Prvi recept se je pojavil v knjigi Jerryja Thomasa “The Bartender’s Guide”, z ostalimi koktajl recepti ki je izšla leta 1876. Gin Fizz je postal priljubljen med ameriškimi mornarji, ki so ga na svojih dolgih plovbah pili kot osvežujočo pijačo. Poleg tega je postal priljubljen tudi v baru St. Louis Exchange, ki je bil znan po svojih koktajlih. Med leti je Gin Fizz doživel več različic, vključno z različnimi dodatki in spreminjanjem razmerij med sestavinami.

Kljub tem spremembam pa je ostal priljubljen kot osvežujoča in lahka pijača. Danes je Gin Fizz klasičen koktajl, ki ga številni ljubitelji koktajlov še vedno uživajo po vsem svetu. Njegova zgodovina in preprostost priprave ga uvrščata med klasike koktajlne kulture.

Kuhan gin

Za to okrepčilo za zimske dni potrebujemo le gin, jabolčni sok, zimske začimbe in rezino pomaranče. S svojimi začimbami in toplimi okusi je idealna izbira za preživljanje mrzlih jesenskih in zimskih večerov s prijatelji. Kuhan gin izvira iz evropske tradicije vročih začinjenih pijač, ki sega več stoletij nazaj. Kuhan gin je preprosta pijača, vendar ponuja in odpira široko paleto možnosti za prilagoditev recepta ter nas s svojim okusom popelje v praznično toplino in udobje. 

Več o kuhanem ginu.

Gin mule

Za gin mule potrebujete gin, sveže stisnjen sladkan limetin sok, ingverjevo pivo, svežo meto in limono ali limeto. Gre za koktajl, ki se kot vsi mule koktajli, streže v kovinskih kozarcih, imenovanih mule cups ali mugs.

Gin mule je sodobna različiča koktajla Moscow Mule, ki se je pojavil okrog leta 1940 v Združenih državah Amerike. Takrat naj bi John Martin, predsednik podjetja Cock ‘n’ Bull Products (proizvajalca ingverjevega piva), in Jack Morgan, lastnik restavracije Cock ‘n’ Bull v Hollywoodu, skupaj z Rudolphom Kunettom, lastnikom podjetja Pierre Smirnoff, ustvarila Moscow Mule. S gtem koktajlom so želeli povečati prodajo ingverjevega piva in vodke.

Moscow Mule je postal priljubljen povsod po svetu, pojavilo pa se je tudi veliko različic tega koktajla. Ena izmed bolj znanih je zagotovo Gin Mule, vodko nadomešča z ginom, ohranja pa ostale ključne sestavine, kot so ingverjevo pivo, limetin sok in led. Gin Mule je postal priljubljena alternativa tistim, ki imajo raje okus gina. 

Bee’s knees

Za ta klasičen koktajl potrebujemo gin, sveže iztisnjen limonin sok, med, led in limonino lupino. Bees’ Knees je znan po svojem uravnoteženem okusu medu in limone, ki se lepo dopolnjujeta z notami gina. Bees’ knees je eden izmed številnih koktajlov, ki so nastali med obdobjem prohibicije v Združenih državah Amerike (med 1920 in 1933).

Priljubljen je postal zaradi svoje preproste priprave ter odličnega in prijetnega okusa. Izraz “bees’ knees” izvira iz ameriškega žargona, ki se je pojavil v 1920-ih med obdobjem prohibicije. Ta izraz se uporablja za opis nečesa, kar je izjemno dobro, privlačno ali vrhunsko. Pojavil se je skupaj s številnimi drugimi podobnimi izrazi, ki so kombinirali živalska imena z deli telesa. 

Več o Bees’ knees koktejlu.

Basil smash

Za pripravo koktajla Basil smash potrebujete gin, sveže iztisnjen sladkan limonin sok in nekaj svežih bazilikovih listov. Ta koktajl je znan po svojem svežem in aromatičnem okusu bazilike, ki se lepo dopolnjuje z ginom, limono in sladkorjem. Basil smash je sodoben koktajl, ki se je hitro razširil po različnih barih in restavracijah. Priljubljen je še posebej zaradi svoje edinstvene kombinacije sestavin.

Basil Smash je dobil ime po glavni sestavini tega koktajla – sveži baziliki – in po načinu priprave, ki vključuje “smashing” ali stiskanje bazilike, da se sprostijo njeni okusi in arome. Tako ime odraža osnovno idejo koktajla: združiti svežo baziliko z drugimi sestavinami, kot so gin, limonin sok in sladkor, ter ustvariti osvežujoč in aromatičen koktajl.

basil smash cocktail

Več o Basil Smash koktejlu.