Kozarci za gin (in tonic)


Gin lahko postrežemo v klasičnih visokih kozarcih, majhnih kozarcih za žgane pijače, v kozarcih za martini ali v kozarcih s pecljem. Zadnje čase so najbolj priljubljeni kozarci za gin s pecljem in veliko čašo. Vse je odvisno od posameznikovega okusa, stila in dane priložnosti. Se sprašujete, če je kozarec, v katerem postrežete gin, res pomemben? No, z gotovostjo lahko trdimo, da je!

Zadnja leta priljubljenost gina po celem svetu strmo narašča. Z njegovo priljubljenostjo narašča tudi znanje o ginu in načinih, kako ga lahko postrežemo.

Gin lahko postrežemo v klasičnih visokih kozarcih, majhnih kozarcih za žgane pijače, v kozarcih za martini ali v kozarcih s pecljem. Zadnje čase so najbolj priljubljeni kozarci s pecljem in veliko čašo. Vse je odvisno od posameznikovega okusa, stila in dane priložnosti. Se sprašujete, če je kozarec, v katerem postrežete gin, res pomemben? No, z gotovostjo lahko trdimo, da je! Z izbiro pravega kozarca se obogatijo okusi, vonji in tekstura vaše najljubše pijače.

Vsak kozarec je zasnovan tako, da ima nekoliko drugačno funkcijo in je primeren za različne vrste pijač in koktajlov. S pravim kozarcem izboljšamo celo izkušnjo pitja določene pijače. Kozarec za gin lahko celo vpliva na to, da isto vrsto gina uživate in okušate drugače. Berite dalje in spoznajte šest različnih kozarcev za gin. Verjamemo, da vam bomo pomagali izbrati popolni kozarec za vašo najljubšo pijačo. In seveda – na zdravje!

Seznam kozarcev za gin

Vodič do najboljših kozarcev za gin (in Tonic)

Kozarec s pecljem in veliko čašo (copa de balon)

Ta kozarec je najboljša izbira za gin in tonik. Še posebej za tiste gin in tonike, ki jim dodamo aromo citrusov ali cvetlic. Široki rob kozarca omogoča aromi in dišavam gina in tonika, da prodrejo v nosnice. Tako lahko zavohate sveže citruse ali dišeče cvetlice in uživate v popolni aromi pijače. Rastlinske sestavine v ginu tako še bolj pridejo do izraza. Veliko čašo kozarca napolnimo z veliko ledu in tako zagotovimo, da gin in tonik dalj časa ostane hladen in ni tako razredčen. Dolg pecelj preprečuje, da bi z roko segreli kozarec in gin in tonik v njem. Gin in tonik bo dalj časa svež, led se ne bo topil tako hitro, posledično pa boste lahko v pijači užival dlje časa. Zaradi velike čase je več prostora tudi za okrasitev in tako nove okuse, ki jih le-ti dajo vašemu gin in toniku.

Primerno za:

Visoki kozarec

Ta visoki in ozki kozarec je primeren za klasični gin in tonik, razne koktajle z ginom, ki se mešajo z gazirano pijačo, in za mešanice, ki jim dodamo zdrobljeni led (na primer tiki koktajli). Ti kozarci so oblikovani tako, da lahko gin v njih postrežete z veliko ledu in brezalkoholno pijačo. Taka oblika kozarca omogoča, da vaš koktajl ostane hladen in poln mehurčkov. Pri pripravi koktajlov za te kozarce imate proste roke in veliko prostora za eksperimentiranje in poskušanje različnih novosti. Razširite si obzorja, odmaknite se samo od klasičnih okusov, dodajte različne pijače, sadje, več vrst alkoholnih pijač in ustvarite koktajl po vašem okusu. Ne razumite narobe, tudi klasični gin in tonik bo užitek spiti iz tega kozarca. Ta kozarec je vsestranski in najbolj elegantni kozarec za gin in tonik. Preden je kozarec s pecljem in veliko čašo postal najbolj priljubljeni kozarec za gin, je ta čast pripadala ravno temu visokemu kozarcu.

Primerno za:

Kozarec za Martini

Ta kozarec je najboljša izbira za čisti gin, kratke koktajle brez ali skoraj brez brezalkoholnih pijač. Navadno se pijača v njih postreže brez ledu. Eden izmed takih napitkov je na primer klasični martini. Imate raje pretresen, premešan ali z olivo okrašen martini? Izbira je vaša, pomembno je, da je ta pijača iz gina postrežena v elegantnem kozarcu. Ti kozarci so zasnovani tako, da ima vaša pijača ravno pravo temperaturo. Zaradi dolgega peclja z roko ne morete segreti hladne pijače. Široki rob kozarca omogoča vonjavam, da pridejo do vašega nosu. Zaradi V-oblike kozarca so različni elementi, strukture in arome združene. Ta oblika omogoča, da na nabodalu v pijačo dodamo kakšno dekoracijo, s katero še dodatno povečamo aromo.

Primerno za:

  • Martini

Kozarec za žgane pijače

Ta nizek kozarec se po navadi uporablja za čiste žgane pijače, ki jih postrežemo brez ledu. Malo večji, tako imenovani dvojni kozarci za žgane pijače, so malo višji. V teh žgano pijačo postrežemo z ledom. V teh kozarcih se bodo prilegale močne, kratke pijače, koktajli, ki jih samo zmešamo v kozarcu in za pripravo katerih ne potrebujemo mešalnika. Naj bo to čisti gin z ledom ali negroni koktajl, ta kozarec je idealen za obe vrsti pijače. Debelina in širina kozarca sta primerni za dodajanje različnih sestavin, ki ginu dodajo še intenzivnejšo aromo in okus. Obenem so dovolj veliki za led in ledene kocke, tako da bo vaša pijača primerno hladna in sveža. Zaradi višine kozarca se vonjave zadržujejo v zraku tik nad pijačo in tako dobite občutek, da je pijača dosti močnejša, kot je v resnici.

Primerno za:

Coupe kozarec s pecljem

Legenda govori, da so bili coupe kozarci za gin oblikovani po levi dojki Marije Antoniette. Vendar nas zgodovina uči, da so te kozarce okrog leta 1600 izumili v Angliji, kar je veliko pred rojstvom Marije Antoniette. Ti kozarci so po priljubljenosti zamenjali martini kozarce in jih izpodrinili s prvega mesta. Tako kozarci za martini niso več najbolj priljubljeni kozarci za čiste, kratke in močne koktajle, ampak so ta naziv prevzeli coupe kozarci. Zaradi dolgega peclja in širokega roba imajo ti kozarci enake prednosti kot martini kozarci. Obenem pa so coupe kozarci bolj robustni in trdni, tako da ne boste z lahkoto polili pijače.

Primerno za:

  • French 75
  • Gimlet
  • Clover Club

Zaviti kozarec za gin

Najboljši in najprimernejši kozarci za gin so tisti unikatni kozarci, ki se prilegajo vaši osebnosti. Zaviti nizki kozarci so popolne velikosti in oblike. Lepo se prilegajo vaši roki in z njimi ne moreš zgrešiti. Ni važno, če piješ čisti gin, če gin mešaš s tonikom ali si pripraviš koktajl iz gina, ta kozarec je primeren za vse. Velikost kozarca je idealna za manjše koktajle, vendar lahko kozarec vedno znova napolnite in uživate v pijači po vašem okusu.

Poleg brina in žganja je gin narejen iz edinstvene mešanice rastlinskih sestavin. Vsaka od teh mu daje poseben okus in aromo. S posebnimi kozarci za gin najlažje prepoznamo posamezni okus in aromo gina. Posebnih kozarcev tako ne uporabljamo le zaradi videza in estetike, le-ti tudi izboljšajo celo izkušnjo pitja gina.

Kot pri izbiri najljubšega gina, je tudi izbira kozarca za gin odvisna od posameznikovega okusa in želja. Tako so na primer visoki kozarci primerni za ljubitelje gin in tonika in različnih koktajlov. Kozarci s pecljem in veliko čašo so za ljubitelje aromatiziranih gin in tonikov. Medtem ko se naj ljubitelji martinijev kar držijo priljubljenih kozarcev za martini.