Mocktajl ali brezalkoholni cocktail – kako ga pripraviti?


Mocktajl ali brezalkoholni cocktail je osvežujoča pijača, pripravljena iz mešanice različnih sokov, sirupov, sadja, zelišč in drugih sestavin, ki ne vsebujejo alkohola.

Mocktajl – priljubljena izbira za tiste, ki ne uživajo alkohola, želijo pa uživati v okusnih, osvežujočih in kreativnih pijačah.

Beseda “mocktajl” je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz besede “mock” in besede “cocktail”. “Mock” pomeni nekaj, kar je imitacija ali posnemanje, medtem ko “cocktail” označuje mešanico različnih sestavin, pogosto vključno z alkoholom. Torej, “mocktajl” je besedna igra, kjer beseda “mock” pove, da gre samo za posnemanje koktajla, saj se mu ne doda alkohol.

Mocktajle lahko ponudite in uživate ob različnih priložnostih. Kako pa se odločite, kateri mocktajl boste ponudili?

Kot pri koktajlih, so tudi pri izbiri mocktajlov neskončne možnosti. Kakšen mocktajl boste izbrali, je seveda odvisno od okusov, ki vam najbolj ustrezajo, in sestavin, ki jih imate pri roki. Bodite ustvarjalni, eksperimentirajte s sestavinami in zmešajte različne mocktajle.

Priljubljene ideje za mocktajle

Predstavljamo nekaj že preizkušenih idej za okusne in osvežujoče mocktajle.

  • Virgin Mojito: Ta »nepijana« različica klasičnega mojita je običajno narejena s sokom limete, listi mete, sladkorjem, sodo in ledom. Ta mocktajl je osvežilen in popoln za vroče dni.
  • Virgin Piña Colada: V tem kremastem in sladkem tropskem napitku boste okusili ananasov sok, kokosovo smetano in zdrobljen led. Okus vas bo spomnil na poletne počitnice ob plaži in vas ponesel v tople tropske kraje.
  • Shirley Temple: Ta klasičen brezalkogolni koktejl je narejen s sodo, sirupom grenadine in kandirano češnjo. Je sladek, mehurčkast in pogosto okrašen z rezino pomaranče ali s češnjo.
  • Virgin Mary (Bloody Mary): Ta brezalkoholni preobrat klasičnega koktajla Bloody Mary je po navadi narejen s paradižnikovim sokom, limoninim sokom, worcestershire omako, vročo omako, soljo in poprom. Je slan in pogosto okrašen s stebrom zelene ali kislo kumarico. Je prava izbira za tiste, ki uživajo v pikantnih okusih.
  • Mango Mocktajl: Zmešajte svež mangov pire, limetin sok, sodo in malo medu ali enostavnega sirupa. Dobili boste saden in osvežilen mocktajl, ki je idealna izbira za vroče poletne dni. Ta mocktajl lahko tudi začinite z malo ingverja ali s čilijem.
  • Blueberry Mint Lemonade: v tem osvežujočem napitku boste okusili borovnice, liste mete, limonin sok, enostavni sirup in sodo. Ta barvit, okusen in osvežujoč mocktajl se odlično prileže v toplih poletnih večerih.
  • Cucumber Cooler: Rezine kumar in lističe mete prelijte z limoninim sokom, enostavnim sirupom in sodo. Okrasite z nekaj rezinami limete in po okusu dodajte še malo ingverjevega sirupa. Ta mocktajl je idealna izbira, ko si zaželite nekaj lahkega in osvežujočega.
  • Coconut Water Mocktajl: Zmešajte kokosovo vodo, ananasov sok, limonin sok in sodo ter okusite svežino tega tropskega mocktajla.
  • Iced Tea Mocktajl: Ta brezalkoholni koktejl je odlična izbira za ljubitelje čaja (črnega, zelenega ali zeliščnega). Čaj zmešajte z limonado ali sadnim sokom, dodajte malo ledu in uživajte v svežini tega mocktajla.
  • Berry Sparkler: Za ta mocktajl potrebujete mešanico različnega jagodičevja (npr. jagode, maline in borovnice), limonin sok, enostavni sirup in sode. Dobili boste barvit saden mocktajl, ki je odlična izbira za različne priložnosti, saj ni samo osvežujoč, ampak tudi privlačen na pogled.

Vas recepti za mocktajle niso prepričali? So vam bolj všeč naši recepti za koktajle iz gina, bi pa vseeno radi uživali v pijači brez alkohola?

Ne skrbite, v naši ponudbi najdete tudi destilat CICIBAN. Gin zamenjajte s Cicibanom – ohranili boste okus koktajla, vendar bodo le-ti brezalkoholni.