Bathtub gin stil


Bathtub je stil gina, ki se lahko proizvaja doma, saj ni potrebno imeti destilacijske opreme. Okus željene pijače se pridobi z namakanjem zelišč.

Bathtub je stil gina, ki ga je mogoče proizvajati doma, saj ni potrebno imeti opreme za destiliranje. Okus željene pijače se pridobi z namakanjem zelišč v alkoholni osnovi.

Od kod izvira ime?

Ime bathtub (kopalna kad) gin je nastalo v dvajsetih letih 20. stoletja v času prepovedi uživanja alkohola. Pred prohibicijo je bil gin v Ameriki priljubljeno žganje, ki so ga uživali predvsem pripadniki višjega sloja. Bil je bolj priljubljena pijača od vodke ali ruma. S prohibicijo je gin postal redek in vse manj dostopen. Vendar s tem povpraševanje po ginu ni zamrlo. Tihotapci so povpraševanje zadovoljili s proizvodnjo alkoholne pijače, ki se je približala okusu gina. V poceni in nizko kakovostni žitni alkohol so dali brinove jagode, ki so pijači dale aromo (tudi zaradi skrivanja nepravilnosti). Tej mešanici so nato dodali vodo in jo razredčili. S tem so vsaj malo izničili neprijeten okus in visoko vsebnost alkohola.

Ker pa so bile steklenice s tem ginom prevelike, da bi jih dali v kuhinjsko korito, so vsebino vlili v kad in vodo pritočili kar iz pipe – od tod ime bathtub gin. Danes se beseda uporablja za opisovanje določene vrste gina, ki se kvalitetno destilira v majhnih serijah. Za tem se dodatno vključuje zelišča in začimbe, ki se namakajo v destilatu.

Bathtub gin je veljal za tihotapsko pijačo in je bil slabše kakovosti, vendar je ostal priljubljen zaradi dostopnosti. Ime je ostalo, kvaliteta se je dvignila na popolnoma drugo raven. Ostaja zanimiv, saj ga je mogoče pripraviti doma.

Danes se izraz bathtub gin nanaša na gin, ki je narejen doma s kvalitetnim alkoholom. Običajno za ta recept potrebujete zelišča in alkoholno osnovo. To je največkrat vodka, uporabiti pa je možno tudi poceni gin iz lokalne trgovine in ga nekoliko “popraviti”.

Od “pravega” gina se razlikuje v tem, da se pri bathtub ginu ne uporablja destilacije, zato je končni izdelek obarvan z naravno barvo zelišč. Preverite recept, kako gin izdelate sami.

Uporaba imena bathtub

Še vedno obstajajo znamke ginov, ki imajo v svojem opisu ime »bathtub«, kar nakazuje, da gre za gin, ki je izdelan po tradicionalni metodi in ima običajno močan okus po zeliščih in začimbah.

  1. Bathtub Gin – proizvajalec ginov iz Londona, ki je bil med prvimi, ki so za opis svojega gina uporabili ta izraz – po njem so poimenovali celo svojo blagovno znamko.
  2. Ableforth’s Bathtub Gin – britanska blagovna znamka, ki izdeluje gin s tradicionalno metodo destilacije v bakrenem kotlu, v katerem se zelišča namakajo v alkoholu podobno kot v kopalni kadi.
  3. Professor Cornelius Ampleforth’s Bathtub Gin – še ena britanska blagovna znamka, ki proizvaja gin po tradicionalni metodi, ki vključuje namakanje zelišč.
  4. Destilarna Petriot Gin je leta 2023 izdala prvi slovenski gin izdelan v bathtub stilu – Belin.