Domači Gin – recept


Gin je trenutno najbolj priljubljena in »vroča« pijača. Ta pijača, ki je tako kompleksna, aromatična, raznolika in polna okusov, je v osnovi precej preprosta. Kako ga narediti doma, brez postopka destilacije in ostale drage opreme?

Gin je trenutno najbolj priljubljena in »vroča« pijača. Ta pijača, ki je tako kompleksna, aromatična, raznolika in polna okusov, je v osnovi precej preprosta. Kako ga narediti doma, brez postopka destilacije in ostale drage opreme?

Začnimo pri osnovah. Gin je pravzaprav nevtralno žganje s pridihom zelišč. Edini pogoj, da gin spada med gine, so vsebnost brinovih jagod in določena vsebnost alkohola. Te morajo biti prevladujoče zelišče. Proizvajalci ginov pridobimo okuse z infuzijo in destilacijo, vendar lahko gin naredite tudi doma, brez drage opreme za destiliranje, in tako navdušite prijatelje, sorodnike ali preprosto naredite zalogo zase.

Doma lahko gin naredite z namakanjem zelišč v nevtralnem alkoholu – vodki. Kupite vodko, naberite brinove jagode, začnite eksperimentirati in uživati v izdelovanju gina. Uporabite zelišča po vašem okusu, poskušajte, kaj vam odgovarja, in dodajte, kaj vam je všeč.

Tukaj je recept, ki vam naj služi kot osnova. Vse ostalo naj bo plod vaše domišljije in okusov. Nekatera najbolj priljubljena zelišča, začimbe in sadje, ki se dodajo ginu, so še angelika, različni popri, cimet, zvezdasti janež, vendar se ne omejite samo na to. Raziskujte, poskušajte, premečite predal z začimbami … možnosti je neskončno.

OSNOVNI GIN RECEPT

  • 1 L vodke
  • 15 g brinovih jagod
  • 5g koriandra
  • 1g limonine lupine

V kolikor imate na voljo angeliko, jo dodajte manj kot koriandra. Vse ostale zgoraj navedene “začimbe” dozirajte v nekaj desetinkah grama (škrti ščepec po domače), saj znajo biti izredno intenzivne.

Veliki kozarec za vlaganje ali steklenico sterilizirajte z vročo vodo. Vanj dajte brinove jagode in koriander. Dodajte vodko in pustite počivati en dan. Po 24 urah poskusite – sedaj bi se moral že čutiti pridih brinovih jagod. Dodajte limonino lupino. Pustite stati še en dan, večkrat dobro pretresite. Ne pustite stati predolgo. Še enkrat poskusite, nato odcedite tekočino. Za manjše delce lahko uporabite filter za kavo ali čisto krpo iz muslina. Pijača bo zaradi zelišč obarvana, naj vas temnejša barva ne moti.

Poiščite kakšen dober recept za gin tonik in uživajte v čisto svojem ginu.
Med ustvarjanjem se prepustite domišljiji, bodite kreativni. Skrivnosti izdelave dobrega gina so raziskovanje, okušanje in eksperimentiranje.
Ne moremo trditi, da bo vaš domači zvarek tako dober, kot je naš slovenski gin iz destilarne Petriot. Svetujemo vam, da uživate v procesu in poskušanju, vseeno pa si naredite še zalogo Petriot gina. 🙂

Če vam bo vaš izdelek všeč ali če imate dodatno vprašanje, nam pišite.