Priljubljenost gina – top 4 razlogi!


Gin je postal ena izmed najbolj zaželenih pijač in to ni zgolj modna muha. Predstavljamo ključne razloge, ki so prispevali k rastoči priljubljenosti gina!

Priljubljenost gina v zadnjih letih strmo narašča. Včasih se je gin pil le kot zdravilo, zatem je bil znan kot alkohol za martini, danes pa je ena izmed najbolj priljubljenih žganih pijač. Priljubljen ni le med barmani in ustvarjalci koktajlov, zdi se, da je navdušil cel svet.

Kaj se je spremenilo? Zakaj je gin iz navadnega špirita prešel na eno izmed najbolj priljubljenih žganih pijač?

1) Je piten in vsestranski

Čeprav je gin poznan že zelo dolgo, do nedolgo nazaj ni bil priljubljena žgana pijača. Skrivnost se verjetno skriva v tem, da je nova generacija ginov manj močna in bolj pitna.

Glede na način destilacije pridobimo različno intenziteto gina, dobimo različne nianse in okuse. Okus gina je zelo enostavno spreminjati z dodajanjem različnih zelišč, začimb, citrusov in sadežev.

Med najbolj priljubljenimi dodatki ginu so brinove jagode, lupina citrosov, sivka, cimet, kardamom in koriander. Zaradi svoje raznolikosti se prileže tako v vročih poletnih mesecih kot tudi hladnih zimskih nočeh.

2) Je del kulture koktajlov

Včasih so bili koktajli pijača za bogate, ki so jih na svojih zabavah uživali ob vročih poletnih nočeh. Vendar so koktajli doživeli renesanso, pojavili so se na menijih restavracij, barov in celo lokalnih gostiln.

Brezalkoholni cocktail
Gin koktejli

Zaradi svojega izredno nevtralnega in prilagodljivega okusa je gin postal ena izmed najbolj priljubljenih žganih pijač za mešanje koktajlov.

3) Je alkoholna pijača z najmanj kalorijami

V nasprotju npr. s pivom (ne pravimo zaman, da ima nekdo pivski trebuh) ima gin presenetljivo malo kalorij. Šilce gina ima samo 72 kalorij, tako da lahko »pogledate v kozarec« tudi med dieto.

4) Je okusen, eleganten in fotogeničen

Nekaj časa nazaj so preoblikovali klasične koktajle, dodali so jim prvovrstne gine in jih postregli v elegantnih kozarcih. S tem so preoblikovali kulturo pitja gina, saj ni pomemben samo okus, pomembni sta tudi eleganca in predstavitev.

Najprej so se v barih in restavracijah pojavili španski kozarci s pecljem in veliko čašo, vendar se ni ustavilo tam. Za postrežbo gina se uporabljajo različni kozarci – od visokega kozarca, v katerem postrežemo razne koktajle z ginom, kozarca za martini do čašastega kozarca s pecljem.

Postrezite ga v elegantnem kozarcu, dodajte začimbe in zelišča ter led in ustvarite nepozabno doživetje pitja gina.

Kateri gin izbrati?

Priljubljenost gina vzpodbuja tudi trg proizvajalcev gina in destilarn. Police, založene z ginom, se daljšajo, izbira je vedno večja in bolj raznolika, tako da je včasih kar težko izbrati tisti »tapravi« gin.

Pri izbiri gina ni pomemben samo okus, ampak je tudi odvisno, kako boste ga pili, zraven česa boste ga pili in tudi od priložnosti in kraja, kjer boste gin uživali.

V naši destilarni Petriot smo se poklonili slovenski pokrajini, dediščini in kulturi ter ustvarili gine, ki bodo navdušili tudi najbolj kritične pivce. Katerega izbrati?

ZELENI JURIJ/GREEN GEORGE – London dry gin

Zeleni Jurij je prava izbira za pripravo koktajlov doma. Ta London dry gin z okusom brinovih jagod, ki so mu dodane note brezove vode, šipka, kamilice in rmana, bo odlična izbira za mešanje različnih koktajlov.

Green George London Dry gin
Green George London Dry gin

K njegovem zemeljskem okusu se odlično podajo različni mikserji, kot so limonada, soda, tonik, vermut in belo vino. Odličen je za pripravo martinija.

FAIR ANN/LEPA ANKA – aquavit style gin

Lepa Anka nas z okusom po kumini popelje v Belo Krajino. Lahko ga pijete samega v kozarcu z ledom.

Fair Ann
Fair Ann aquavit

Odlično se poda tudi z rezino kumare ali rdečo grenivko.

ADRIANA – dry gin

Gin Adriana je privlačen že zaradi svoje modre barve, ki se z dodajanjem tonika spremeni v vijolično.

Adriana color changing gin
Adriana color changing gin

Ta dry gin z notami rožmarina, timijana in sivke bosta odlično dopolnila tonik in soda. Okrasite z zelišči in začimbami ter uživajte v osvežilni pijači.

BELIN – bathtub style

V tem bathtub style ginu se čutijo note žajblja, šetraja in citrusov. Berlin se odlično poda k toniku, Campariju ali grenivkinemu soku. Odličen je tudi v Negroniju.

Belin bathtub gin
Belin bathtub gin

CICIBAN – virgin style

Ta virgin style gin je zelo aromatiče in nežen. Uporabite ga lahko v vseh moktajlih. S Cicibanom pa ni potrebno preveč komplicirati – kozarec napolnite z ledom, Cicibanom, dodajte tonik in okrasite z rezino pomaranče ter uživajte v svežini in aromah.

Ciciban virgin style gin
Ciciban virgin style gin