Destilarna Petriot z dvojnim zlatom na WGA 2024 v Londonu


“The World Drinks Awards” je globalno tekmovanje, kjer strokovnjaki iz stroke izbirajo najboljše produkte v vseh mednarodno priznanih slogih pijač. Organizira ga revija TheDrinksReport, najpomembnejši spletni vir za strokovnjake s področja žganih pijač. Z WDA nagrajujejo in promovirajo najboljše pijače na svetu med potrošniki in trgovci po celem svetu.

Na prestižnem tekmovanju World Gin Awards 2024 v Londonu sta naša gina Adriana in Belin iz serije Slovensko Primorje prejela dve zlati medalji in naziv državnega zmagovalca. 

Celoten seznam zmagovalcev

Leta 2022 je na istem tekmovanju že slavil tudi naš prvi gin, gin iz serije Bela krajina, Green George  (Zeleni Jurij).

The World Drinks Awards” je globalno tekmovanje, kjer strokovnjaki iz stroke izbirajo najboljše produkte v vseh mednarodno priznanih slogih pijač. Organizira ga revija TheDrinksReport, najpomembnejši spletni vir za strokovnjake s področja žganih pijač. Z WDA nagrajujejo in promovirajo najboljše pijače na svetu med potrošniki in trgovci po celem svetu.

Navdih za zlati gin Belin smo v destilarni Petriot našli v solnih kotičkih Primorske, kjer sonce in morje solinarjem že stoletja dajeta edinstveno piransko sol. 

Glavna zelišča, ki so v ginu Belin so žajbelj, šetraj in citrusi. Za posebnost in slovensko noto je ginu dodan ščepec piranske soli kar vanj vnaša edinstven navdih morja. S soljo je povezana tudi zgodba o imenu. Belin je namreč staroslovanski bog sonca, ki je solna polja obsijal s sončnimi žarki in prinesel obilje soli. 

Belin je prvi slovenski gin delan po metodi bathtub. Od klasičnega gina se razlikuje v tem, da se pri bathtub ginu zelišča naknadno namakajo v destilatu. Zato je končni izdelek obarvan z naravno barvo zelišč. 

Belin je v Londonu prejel zlato nagrado v kategoriji nota zelišč (Signature Botanical).

V kategoriji ginov, ki spreminjajo barvo (Colour-Changing Gin) je slavila  Adriana, gin modre barve, ki ob stiku s kislino (tonik) spremeni barvo.

Zlati gin Adriana je navdihnila legenda o nastanku Jadranskega morja in njegova modrina. Glavni zelišči, ki sta v ginu Adrijana poleg klasičnih brinovih jagod, koriandra in angelike, sta tudi rožmarin in materina dušica. Mineralno noto, ki so značilne za vse gine destilarne Petriot, pa daje morska alga.

Oba izdelka lahko najdete v naši trgovini