Kako se pije gin?


Kako se pije gin? Natočiš in spiješ? Dodaš led? Dodaš kakšno drugo pijačo? Zmešaš koktajl? Načinov je veliko, pomembno pa je, da veš, kaj se poda h kateri žgani pijači. Več veš o neki žgani pijači, bolje jo veš kombinirati, mešati in posledično v njej bolj uživaš. Ena takih pijač je zagotovo tudi gin.

Večkrat je premalo cenjen, pravijo, da ima okus po »smreki«, da je oster in brez karakterja. Vendar je gin ena izmed najbolj raznolikih in zanimivih žganih pijač. Izrazite botanične sestavine ginu dajo zeliščno aromo, ki deluje dobro tako samostojno kot ob mešanju z drugimi pijačami. Široka paleta okusov in velika izbira pa omogočata, da vsak najde svoj okus gina in nato odkrije, kako ga je najbolje piti.  

Ne samo da ima gin dolgo in bogato zgodovino, dolg je tudi seznam zelišč in začimb, ki jih lahko kombiniramo z ginom. Ko presežemo tipična zelišča klasičnega londonskega suhega gina (London Dry Gin), kot so brin, koriander, angelika, citrusi, odkrijemo raznovrstne eksperimentalne »nove« džine, ki se igrajo s citronsko travo, smrekovim iglicami ali sivko. Z gotovostjo lahko trdimo, da se za vsakega najde vrsta gina. Kako pa ta gin piti?

Uživanje samega gina

1. Čisti gin 

Sam gin lahko piješ na več načinov. Najbolj preprosti način je »čisti gin« oziroma »gin neat«. Gin iz steklenice natočiš v kozarec brez dodatnih predpriprav in dodatkov. To pomeni, da gina ne ohladiš, ne dodaš mu ledu in nobene mešanice.

V kozarec za žgano pijačo si natoči »shot« gina, pij ga počasi, delaj majhne požirke, da boš užival v okusih. Sodobni gini so destilirani na različne načine in vsebujejo različne sestavine. Tako boš ob pitju lahko okušal različno jagodičevje, citruse, začimbe in zelišča. 

2. Ohlajen gin 

Ko naročiš ohlajen gin, bi rad užival v mrzlem ginu, ki je brez ledu. Najbolje je, da »shot« gina vliješ v shaker, poln ledu. Dobro premešaš, nato pa gin natočiš v kozarec za martini, led pa naj ostane v shakerju.

Gin pij počasi in uživaj v njegovih okusih. Namesto da gin ohladiš s kockami ledu, lahko steklenico par ur pustiš v zamrzovalniku. Alkohol ne bo zamrznil, gin pa bo postal bolj gost. Ko se bo gin v kozarcu počasi segreval, ne bo tako močen, okusi pa bodo izrazitejši.

3. Gin z ledom 

V kozarec daj 2 ali 3 kocke ledu in čez prelij shot gina. Preden narediš požirek parkrat zavrti kozarec, da se gin in kocke ledu premešajo in se gin ohladi. Počasi srkaj gin in uživaj v okusih.

Namesto kock ledu lahko uporabite kovinske ledene kocke. Z njimi boste gin ohladili, ne boste pa dobili vodenega okusa, ki ga lahko pustijo navadne ledene kocke. 

Dodajanje drugih okusov in kombinacije z ginom

1. Klasičen gin tonik

Pripravite klasičen gin tonik. Tonik je podoben sodi, vendar vsebuje tudi kinin, sladkor in nekaj drugih sestavin, ki toniku dajejo značilen in rahlo grenak okus.

Za pripravo gin tonika v visok kozarec daj led, čez prelij gin in tonik, dodaj malo sveže iztisnjenega limetinega soka in okrasi z rezino limete. 

2. Gin in soda

Ginu dodaj sodo, ki je preprost in odličen način, da poudariš različne okuse, ki se skrivajo v ginu, in omiliš moč pijače. Lahko se doda le nekaj kapljic sode, lahko je razmerje med sodo in ginom enako, lahko pa je shot gina serviran v visokem kozarcu, ki ga do vrha napolnimo s sodo. Gin lahko tudi kombiniraš s sodo, odišavljeno s citrusi. K ginu se odlično podajo limonina, limetina, grenivkina in pomarančna soda.

3. Gin in ingverjevo pivo

Poskusi z dodatkom ingverjevega piva. Gin se odlično poda k ingverju, tako da s to okusno kombinacijo ne moreš zgrešiti. V visok kozarec dal led, prelij s shotom gina ter preostanek kozarca napolni z ingverjevim pivom. Za še bolj izrazit poudarek okusa po ingverju kozarec okrasi s koščkom kandiranega ingverja. 

4. Gin in citrusi

Veliko ginov ima citrusne note, kot sta limona in grenivka, medtem ko imajo nekateri cvetlične note, kot na primer po vrtnicah, sivki in drugih cvetovih.

Citrusnim in cvetličnim ginom lahko dodamo na primer krhelj limonine lupinice ali rezino citrusa, dodamo mu lahko malo sveže iztisnjenega soka citrusa, kombiniramo ga lahko z limoninimi grenčicami, tonikom z okusom citrusov ali citrusno sodo.

5. Gin in zelišča

Zeliščnim ginom dodaj zelišča. Z dodajanjem zelišč in začimb se dopolni in poudari okuse gina in skrije aroma alkohola. Zeliščne gine lahko na primer postrežeš z vejico svežega rožmarina ali timijana, svežo meto, nekaj listi bazilike, svežim žajbljem ali dodaš tonik z okusom zelišč.


6. Gin in čaj

Ginu dodaj čaj. V veliko stekleno posodo nalij celo steklenico gina. Dodaj 4 vrečke čaja Earl Grey ali kamilice in pusti, da se mešanica namaka vsaj 2 uri pri sobni temperaturi. Odstrani vrečke čaja in prelij gin nazaj v steklenico.

Ta gin se lahko uporabi za razne koktajle, gin tonike, martinije, piješ ga lahko samega, ohlajenega ali z ledom. 

Z ginom zmešaj okusne koktajle

1. Uživaj v martiniju

Martini je odličen koktajl za pokušino različnih ginov, saj omogoča, da okusi gina zasijejo. Martini, h kateremu se lahko doda katerikoli gin, se pripravi tako, da se v shaker da led, doda gin, suhi vermut in malo pomarančne grenčice (neobvezno) ter meša 20–30 sekund. Mešanico nato precedi skozi fino cedilo v ohlajen martini kozarec in okrasi z olivo ali krhljem limone.

2. Poskusi Long Island iced tea. 

To je klasični koktajl, ki vsebuje gin in različne druge alkohole. Za pripravo te okusne pijače v visokem kozarcu zmešaj gin, beli rum, belo tekilo, vodko, triple sec, sodo, svež limonin sok in kolo. Dodaj led in uživaj.

3. Pripravi si negroni

Pri negroniju se okuša edinstvena kombinacija in preplet grenkih in sladkih okusov. Ta klasičen koktajl se pripravi z ginom, vermutom in Camparijem ter se okrasi z rezino pomaranče. 

Še posebej pri koktajlih z ginom so kombinacije, dodatki in okusi neskončni. Lahko se kombinira podobno s podobnim (na primer svež rožmarin z ginom, v katerem zaznamo note rožmarina), ampak nam gin ponuja tudi odprte možnosti za kontraste. Zakaj bi na primer gin s citrusno noto kombinirali samo s citrusi? Razmisli, kaj bi poudarilo in dopolnilo citrus v ginu, poskušaj, preizkušaj in uživaj v eksploziji okusov.