Vrste gina


Obstajajo različne vrste gina. Razlikujejo se po načinu destilacije ali po izbranih dodatkih. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših.

Ljubitelji gina se verjetno kdaj (še posebej po tretjem kozarcu vašega najljubšega gina :)) vprašate: »Kaj sploh je gin?« Velikokrat ste zagotovo že slišali, da je gin le nevtralni alkohol (vodka) z okusom brina. Vendar to le ni tako preprosto. Tako gin kot vodka sta narejena iz nevtralnih žitnih alkoholnih pijač (kot so rž, ječmen, pšenica, koruza), vendar se gin, katerega osnovna sestavina so brinove jagode, dodatno prepoji z različnimi zelišči, koreninami in citrusi ter najpogostej ponovno destilira.

Tako lahko pijete gin in okusite brin. V nasprotju pa se vodka destilira toliko časa, da se okušajo samo note žita, iz katerega je narejena. Na podlagi tega bi tako lahko sicer trdili, da je gin vodka z okusom zelišč, vendar je gin vseeno neka čisto druga pijača. In ko gre za gin, okusen, popoln gin, obstajajo zelo specifične vrste gina, ki imajo izrazite značilnosti in okus. Še posebej zadnje desetletje, ko je gin postal ena izmed najbolj priljubljenih žganih pijač, lahko izbiramo med neskončnimi vrstami in okusi gina. Izbira je lahko včasih kar težka, vendar je lažje, če poznamo vsaj osnovne značilnosti nekaterih vrst. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere izmed najbolj pogostih.

Seznam vrst ginov

Klasičen gin – (London Dry Gin)

Klasičen gin je najbolj tipičen primer vrste gina. Če v baru naročite gin tonik, vam bodo največkrat postregli tonik s klasičnim ginom, veliko verjetno izdelanega po postopku London Dry. Pri tem ginu boste zagotovo okusili brin, saj je le-ta prevladujoča sestavina. Nekateri klasični gini imajo pridih svežine in citrusov, saj jim pred destilacijo dodajo svežo ali posušeno lupino citrusov. Termin »London dry gin« pomeni, da po destilaciji ginu ne dodajo nič drugega kot destilirano vodo. Vsi okusi so pridobljeni na osnovi recepture (zelišča, začimbe, citrusi), ki jih dodajo pred destilacijo.

Signature Botanical Gin

Značilnost botanical gina je, da je narejen samo z destilacijo in se osredotoča predvsem na poseben okus zelišč in začimb, brin pri okusu ne igra najpomembnejše vloge. Okus tega gina je posebej in vidno označen na etiketi. Za razliko od sadnih in aromatiziranih ginov je ta okus posledica destilacije in ni dodan z maceracijo po destilaciji.

Old Tom

Old Tom gin je bil prvotno znan kot bathtub gin, saj so ga proizvajali doma. Prvotno je bil to gin slabše kakovosti in je imel pretirano sladek okus, saj so po destilaciji dodajali sladki koren in sladila. S tem so želeli prikriti močan okus po “slabem” alkoholu. Zdaj je to zelo priljubljen in kakovosten gin. Zelišča in sladila se dodajo tudi po destilaciji. Ta gin ima intenziven okus po zeliščih in začimbah in zato pride do izraza v grenkih mešanih pijačah. Nekateri Old Tom gini so starani v lesenih sodih, nekateri so čisti, spet druge sladijo z dodanimi sladkorji ali pa z dodanimi rastlinskimi sestavinami, tako da vsaka znamka temu zgodovinskemu ginu doda svoj pečat in pridih.

Genever

Genever gin izvira iz 16. stoletja, in sicer so ga začeli proizvajati na Nizozemskem (geografsko poreklo – Nizozemska in Belgija). Ta vrsta gina je postavila temelje današnjemu ginu. Genever gin je narejen na osnovi pripravljenega slada žit ( kaljenje, nato proces ustavijo) in drozganja, aromatiziran z brinom in drugimi zelišči in začimbami. Nato sledita fermentacija in destilacija. Pri tej vrsti gina okus brina ne prevladuje, zaradi različnih začimb (npr. klinčki, kumina, ingver), ki jih dodajo, pa je v genever ginu moč okusiti zemeljske note. Najboljši je v koktajlih s sladkim vermutom ali zmešan z malce grenčice in kančkom sladkorja kot pri mešanici Old Fashioned.

Aromatiziran gin – Flavored Gin

Aromatiziran gin delimo v dve kategoriji. Prva so gini, ki mu značilne začimbe in zelišča dodajo po destilaciji, najpogosteje s postopkom maceracije. Ta zelišča in začimbe obarvajo gin in mu dajo značilen odtenek določene začimbe ali zelišča (kot bathtub). Druga vrsta je sodoben oz. moderen slog gina, kjer je pomembno, katera začimba ali zelišče prevladuje in da ginu določen okus. Aromatizirani gini imajo več kot 37,5 procentov alkoholain so sladkani z omejeno količino naravnih ali umetnih sladil.

Cordial Gin

Na kratko – naravno aromatiziran gin s sladilom in nižjo stopnjo alkohola ali po domače – gin liker. Najbolj poznan predstavnik te skupine je liker z jagodami črnega trna/trnulje (Sloe gin). Jagode črnega trna in sladkor pustijo počivati v steklenih posodah približno tri mesece. Jagode črnega trna temu ginu dajejo izrazito temno rdečo barvo. Končni izdelek ima nekje 25–30 procentov alkohola, kar je pod mejo definicije alkoholne stopnje samega gina, ki je po naši zakonodaji vsaj 37,5 procentov.

Moderen gin – Contemporary Gin – American Gin – New Western Gin

Ta vrsta gina ima več različnih imen – od moderni, sodobni, zahodni gin do ameriški gin. Posebnost tega gina je, da sicer vsebuje brin, vendar je njegov prvoten okus dobljen iz drugih zelišč in začimb. Velikokrat so to nenavadne začimbe in zelišča, kot na primer morske alge, limonina trava, olive. Le-te dajo ginu edinstven in aromatičen okus. Prvotno je termin »New American« označeval gin, ki je nastal v času prohibicije, ko so tihotapci aromatizirali nevtralno žitno žganje z različnimi stvarmi, kot so brinovo olje in drevesna smola, ter ga nato prodajali kot »New American« ali bathtub gin. Danes je to marketinški izraz za gine, ki se razlikujejo od tradicionalnih ginov in s svojimi okusi premikajo meje poznanega. Za doseganje želenega okusa pri tej vrsti gina ni pravil – uporabljajo se lahko različni načini destilacije, stopnja alkohola je različna (vendar vsaj 37,5 procentov), dodajajo se lahko različne arome in sestavine.

Sestavljen gin – Compound Gin

Pri tej vrsti gina v nevtralno žgano pijačo dodajo arome brina in eterična olja. Ta vrsta gina je lahka za izdelavo in je poceni metoda, zato je gin nižje kakovosti. Večina ginov masovne proizvodnje je narejenih na ta način. To vrsto gina je tudi najlažje narediti doma, saj ne potrebujemo aparatov za destiliranje. Kakovost ne bo vrhunska, boste pa ob pripravi te pijače zagotovo uživali.

Staran gin – Aged Gin

Posebnost staranega gina je, da žgana pijača po destilaciji “počiva” v lesenih sodih. Staranje gina v lesenih sodih ni nova metoda, temveč je to ponovno odkrit trend. S staranjem gin spreminja okus in pridobi nove in nepričakovane arome. Tako kot druge starane žgane pijače tudi gin absorbira note lesenih sodov in je bolj blagega okusa, tudi njegova barva se spremeni. Nekaterim je ta vrsta gina privlačna, spet drugi menijo, da je to le nov način za zviševanje cen. Ne glede na osebna mnenja pa staran gin vsekakor prinaša nove okuse in različice.

Bathtub gin

Bathtub gin je vrsta gina, ki jo lahko proizvajamo doma, saj ne potrebujemo opreme za destiliranje. Bathtub gin se je razvil in razširil v času prohibicije. Veljal je za tihotapsko pijačo in je bil slabše kakovosti, vendar je ostal priljubljen zaradi dostopnosti. Kvaliteta bathtub gina se je dvignila na popolnoma drugo raven. Danes se izraz bathtub gin nanaša na gin, ki je narejen s kvalitetnim alkoholom. Ker se ne uporablja destilacija, je ta vrsta gina obarvana z naravno barvo zelišč.

Kateri gin je najboljši?

Odgovor na to vprašanje je popolnoma odvisen od vas in vaših okusov. Ga želite piti čistega ali ga uporabljati v koktajlih? Če ga uporabljate v koktajlih, katerega točno? Ali imate raje močan okus po brinu ali ne? Imate raje sladke tone ali grenke? Vsaka vrsta in celo vsak izdelek je drugačen. Od vas pa je odvisno, katerega boste dodali na vaš seznam najbolj priljubljenih.

Sorodna vsebina: Kje kupiti kvaliteten gin?

Vrste gina
Vrste gina